LONGEREN

't Kouterbos

            Judith Verberckmoes


    Equinologie - communicatie met paarden -

gedragstherapie paarden -

Instructeur paard en gedrag (paardenfluisteraar)


9240 ZELE / BELGIË

  LONGEREN 

ENKELE LIJN  of  DUBBELE LANGE LIJNEN  ?Het verschil:


Je kunt longeren met één of met twee lijnen. Longeren met één lijn lijkt misschien makkelijker dan longeren met twee lijnen, maar is dat ook zo? En waarom met dubbele linen longeren? 


Longeren met een enkele lijn

Veel mensen vinden het eenvoudiger of fijner om met een enkele longe te longeren. Het kost minder tijd om de longeerlijn te bevestigen en als je het paard niet wilt bijzetten heb je ook geen zadel of singel nodig. Met een zadel of longeersingel is het eenvoudig om bijzetteugels te bevestigen om ‘een correcte houding’ bij het paard te stimuleren.  Het oogt een correcte houding maar toch zal het paard met zijn hoofd nog lichtjes naar buiten lopen wat voor hem makkelijker is om in balans te blijven, een beetje de natuurlijke houding van het paard wanneer hij op een cirkel loopt.  Kijk maar eens goed als je je paard laat lopen in de piste en hem wat aanspoort om sneller te lopen in de piste.  Je zal zien dat hij in de hoeken van de piste met zijn lichaam naar binnen helt en toch zijn hoofd wat naar buiten houdt.  Er zijn een aantal zaken waar je rekeningen mee moet houden. Je hebt minder directe controle over het paard. Verder is het lastiger om het paard van richting te laten wisselen omdat je dan de lijn anders moet bevestigen.  Hierdoor kun je wat minder makkelijk variatie in de training aanbrengen en wordt het ééntonig voor het paard.


Longeren met dubbele lijnen

Longeren met twee lijnen is misschien voor de longeur wat lastiger om te leren, maar je kunt er een aantal voordelen van hebben wanneer je het eenmaal onder de knie hebt. Je kunt het paard gemakkelijk sturen waardoor je allerlei leuke dingen met hem kunt doen, zoals het lopen van een parcours. Daarnaast zijn de teugelhulpen vergelijkbaar met rijden, handig als je een jong paard wilt gaan inrijden. Aan de dubbele lijnen heb je ook meer controle over het paard doordat je hem kunt blijven sturen. Het paard kan dus niet zomaar naar je toe komen, of wegrennen.


Het doel:


-afwisseling

-observatie

-revalidatie

-nieuwe dingen aanleren

-opleiden van jonge paardenWaarom beter met dubbele lijnen dan met enkele lijn:


Zo kan de communicatie tussen paard en ruiter in korte tijd worden verbeterd. “Zonder iets af te dwingen”. Van de andere kant versterkt de dubbele lijn de spiertraining van de achterhand. “De motor aan de achterkant wordt echt op gang gebracht en het paard traint, als het zijn nek naar beneden buigt. Sneller kun je echt geen succes boeken. Paarden die vooraf scheef waren, komen in evenwicht en lopen in balans.”


Problemen bij het longeren:

Je kan je paard maar op één kant longeren, je paard komt steeds naar je toe, hij wil niet gelongeerd worden, hij bokt bij het beginnen van het longeren, hij draait zich naar je toe en legt zijn oren plat en/of begint naar je te steigeren wanneer je hem verder wilt longeren, hij begint te rennen als een gek aan de longe, hij gaat er vandoor bij het longeren met jou achter hem aan alsof je gaat waterskieën door de bak, …


tekst BRON: Annemarie van der Toorn, E-QUINE.COM, paard en gedragJudith Verberckmoes van 't Kouterbos N.V.


contactformulier


De filmpjes  en foto's werden gemaakt en gepubliceerd met de uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar.

Copyrights © Alle rechten voorbehouden N.V. 't Kouterbos - 9240 ZELE