FARRAH TRAENHILL

 

+32 0485/111 082

't Kouterbos

Judith Verberckmoes

 

gedragstrainer paarden -

Instructeur Paard & Gedrag

(paardenfluisteraar)

 

9240 ZELE / BELGIË

FARRAH TRAENHILL

 

21/06/2005

 

Deze mooie 12-jarige dame van 1m80 heeft hier eerst gestaan als pensionklant. Omdat de vorige eigenaar minder en minder tijd had voor haar besloot ze om haar te verkopen en werd ze eerst aan mij aangeboden.

 

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb ze gekocht (2017)!

 

Farrah stond al enkele jaren stil en genoot met volle teugen van haar vrijheid op de weide en winterpaddock. Alles wat ze nodig had was aanwezig en de nodige zorgen werden gegeven, ook al stond ze niet in het werk, dus ik kocht een paard dat goed verzorgd was en niets te kort had.

 

Probleem 1: singelnijd.

Dit probleem heeft ze altijd gehad, ze werd even gelongeerd vooraleer er opgestapt werd. Aan de longe deed ze dan enkele bokjes en was er dan klaar mee en deed mooi wat er van haar gevraagd werd.

 

Bij deze dacht ik dus dat ik na enkele korte sessies het probleem opgelost te hebben maar helaas, de enkele korte sessies werden een hele reeks sessies. Net als ik dacht, oké dit heeft ze nodig van training dan dacht Farrah er net anders over.

 

Eerst blies ze zich helemaal op bij het aansingelen en sloot ze zich volledig af. Voor de veiligheid zadelde ik haar op in de piste. Ze was braaf en bleef mooi staan bij het aansingelen. Wanneer je haar dan wegstuurde bij het longeren ontplofte ze. Ik had een paard aan het einde van mijn lijn die helemaal doordraaide. Je kan je wel voorstellen dat ik op de eerste plaats stond toe te kijken, met mijn mond open van verbazing, hoe ze door de round-pen hobbelde als een rodeopaard: hoofd tussen de voorbenen, rug helemaal bol en dan met de vier benen in de lucht met daarbij een specifiek geluid (gekreun). Dit duurde tientallen cirkels en stond dan volledig onder spanning te kijken of ik nog meer wou zien van haar bokkensprongen. Eigenlijk denk ik dat ze er zich niet van bewust was wat ze uitgespookte. Wanneer je dan bijsingelde gebeurde het opnieuw. Het leek wel een wild paard waar een zadel opgegooid werd voor de eerste keer.

 

Vele sessies heb ik hier aan gewerkt. Dan waren we een stap vooruit en enkele sessies later moest ik weer even terug naar het begin. Het heeft lang geduurd maar ik bleef positief.

 

Mijn doel was: opzadelen, naar de piste gaan, bijsingelen, opstappen en rijden.

 

Ik heb alles uit de kast moeten halen om toch tot de oplossing te komen en vooral mijn engelengeduld werd op de proef gesteld.

 

 

 

 

Nu vertel ik heel kort wat er steeds veranderde bij het paard en welke oplossing ervoor moest zoeken.

Ik ben begonnen met een longeersingel. Bij het aansingelen blies ze zich op en sloot ze zich af van alles wat er rond haar gebeurde. Na verschillende sessies blies ze zich niet meer zo extreem op en sloot ze zich ook niet meer af van de buitenwereld maar deed ze net het tegenovergestelde. Ze legde haar oren plat, haar ogen stonden op onweer en ze dreigde te bijten.

 

Voor deze verandering was ik super blij. Nu liet ze duidelijk zien wat ze niet leuk vond en was het voor mij ook veel makkelijker om er mee om te gaan. Een paard dat zich afsluit is héél moeilijk om te trainen omdat je dan naar de hele kleine minieme signalen moet gaan zoeken en daarop te werk gaan.

 

Er kwam geen vooruitgang met de longeersingel dus besloot ik om volledig opnieuw zadelmak te maken. Voordat we een zadel voor de eerste keer op een groen paard brengen doen we eerst de singeltest met een koord. Bij deze test, die ik verschillende malen moest herhalen kregen we een klein beetje vooruitgang. Ik was al super tevreden met deze kleine stap. Het opblazen ging weg maar nu moest ze nog bewegen met de singeltest. Ik vroeg ze vooruit met druk erop en het leek of ze helemaal verstijfde van die druk dus herhaalde ik telkens de druk met deze er telkens opnieuw op te zetten, druk erop en druk eraf. Geen vooruitgang jammer genoeg.

 

Stap voor stap de longeersingel aandoen en de bewegingen van Farrah soepelder maken, hoe een paard hoort te stappen. Het leek wel of ze stokken in de benen had. Arm dier, ze snapte er helemaal niets van. Het zat er jammer genoeg goed ingetraind de singelnijd. We gingen verder met de longeersingel door grondwerk te doen maar de stijfheid bleef er wat inzitten en dit doordat ze haar rug bol zette. Het was de kunst om haar bolle rug weg te krijgen dus gingen we op oneffen terrein te werk. Het niveauverschil zorgde ervoor dat ze wel moest loslaten of ze zou helemaal op de bek gaan. Ik wil er nog even bij vermelden dat de longeersingel er maar gewoon om zat! Ik had wel voor de veiligheid een borstriem aan bevestigd zodat de singel niet naar achter kon schuiven.

 

Niveauverschil was blijkbaar wat ze nodig had! Ze besefte ook doordat ze haar rug liet zakken er minder druk op de singel kwam te zitten. Deze stap heb ik verschillende malen moeten herhalen. Eindelijk zag ik licht op het einde van de tunnel.

 

Met de singel ging het goed en gingen we over naar het zadel. Deze stap had ze niet echt verwacht want nu begon ze ook al moeilijk te doen wanneer ik het zadel er nog maar oplegde. Deze stap verschillende malen herhaald en bevestigd. Dan naar het aansingelen toe, ook stap voor stap en dan bewegen met het zadel. Eerst wat grondwerk en dan longeren. Ik vond het zeer spannend toen ik Farrah wegstuurde om te longeren en wat deed ze het super dus konden we na enkele bevestigingssessies nog een stap verder gaan en dat was opstappen.

 

Bij het opstappen moesten we ook in stapjes werken maar ik zat er redelijk snel op. Dan bewegen met de ruiter op de rug. Er ging heel wat door mijn hoofd voordat ik mijn benen er wou tegenleggen om naar de stap te gaan. Ik kreeg een déjà vu!!! Ik ben namelijk van haar eens afgevallen enkele jaren terug. De eigenaar had net aangesingeld nadat ze gelongeerd was, ik stapte op en kreeg een rondje rodeo. Ik had al verschillende keren met haar gereden dus werd ik overvallen. Gevolg van de val was een ingedeukte wervel en 4 maand out.

 

Daar zat ik dus op Farrah, verstand op nul maar toch voorbereidt vroeg ik de stap en … Ze ging naar stap! Ik ben de piste volledig rondgestapt en terug afgestapt, vreugdedansje gemaakt en afgezadeld.

 

Doel was bereikt: opzadelen, bijsingelen, opstappen en vertrekken maar ik moet nog steeds aansingelen in stapjes voor de rest doet ze het super. Als ik het gewoon steeds in stapjes doe zal de tijd wel eens komen dat ik gewoon kan aansingelen en klaar.

 

Probleem 2: Farrah werd gereden op de teugels

 

Wanneer er contact opgenomen werd op de teugels en de druk was een beetje verschillend deed ze of schouder binnenwaarts of travers. Zo was ze niet bij de aankoop dus mocht ik dit ook even rechtzetten. Even resetten en uploaden. Het duurde niet echt lang om dit alles terug recht te zetten. Ook plakte ze aan mijn been , tegen de druk in, maar ook dit is helemaal opgelost. Ze loopt nu op eigen benen.

 

Probleem 3:

- ze hielp me bij het hoofdstel om het af te doen

- na het afdoen van het hoofdstel zag ze me als schuurpaal

- schooien om snoepjes wanneer ik haar ging halen en aan het afzadelen was

De eerste 2 opgesomde probleempjes waren vrij snel onder controle maar de snoepjes heeft net iets langer geduurd. We houden vol

 

 

 

 

 

De filmpjes en foto's werden gemaakt en gepubliceerd met de uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar.

 

Copyrights © Alle rechten voorbehouden N.V. 't Kouterbos - 9240 ZELE