TOUEDZ

 

+32 0485/111 082

't Kouterbos

Judith Verberckmoes

 

gedragstrainer paarden -

Instructeur Paard & Gedrag

(paardenfluisteraar)

 

9240 ZELE / BELGIË

Zadelmak maken

 

TOUEDZ

Dit is een Appaloosa-pony van mij. Deze leuke pony had ik gekocht als maatje voor mijn oudste paard Marvellous geboren 1979). Bij de aankoop van deze pony was er niks in orde wat papieren betrof. Ik heb hem in 2008 aangekocht.

 

Toen ik ging gaan kijken stond hij tussen andere pony’s en hij werd een beetje aan de kant geduwd door zijn weidemaatjes. Hij stond mank en had geen papieren en hij was ook niet gechipt. Eerst heeft hij een week binnen gestaan om te wennen aan de omgeving en om kennis te maken met mijn oudste paard. Ondertussen hem laten chippen en dus ook een paspoort aangevraagd. Omdat hij geen papieren had gokten we dat hij net geen jaarling was.

 

In 2015 hebben we deze knapperd, ondertussen was hij 6 jaar, zadelmak gemaakt. Hij is niet zadelmak gemaakt op de oude manier: eerst kopstuk op en longeren, dan zadel erop en met het zadel longeren en dan ruiter erop aan de longe en dan met ruiter in de piste en dan alles aanleren. Nee, hij is paardvriendelijk zadelmak gemaakt, de manier die ik geleerd heb op mijn opleiding e-quine.com bij Annemarie van der Toorn.

 

De paardvriendelijke manier ging als volgt: met trainingshalster in een round-pen en met loswerken, join-up en following-up. Dan heb ik met hem het grondwerk gedaan: volgen, stoppen, achteruit gaan. Het grondwerk hebben we wat verfijnd met een L-chape. Schrik-en obstakeltraining heb ik met hem niet gedaan want wat hij tegenkwam op zijn pad als hij op de weide liep, daar was hij met weg, onder andere een blauw zeil dat diende om voordroog hooi af te dekken, rood-wit lint die ik gebruikte als afzetting van de round-pen dus ik zag het nut er niet van in.

 

Daarna ben ik met hem beginnen werken aan de dubbele lange lijnen. Eerst met hem nog eens loswerken, na de join-up het zadeltje erop en opnieuw loswerken. Dit ging allemaal vlot zoals ik gedacht had. Dan wennen aan de lijn achter zijn billen. Dit vond hij heel even spannend en werkte goed mee. Dus de lange lijnen bevestigd aan het trainingshalster en door de beugels van het zadel, dit alles nog in de round-pen. En daar gingen we. Het was precies of alles hem al aangeleerd was. Hij werkte goed mee. Stap, draf en galop ging allemaal goed alsook het van hand veranderen. Het stoppen en achterwaarts gaan was wat moeilijker voor hem. Hij werkte eerst tegen en dramde wat door maar met de juiste hulpen deed hij uiteindelijk precies wat ik vroeg. Dit hebben we enkele weken gedaan, eerst in de round-pen en daarna in de grote piste. Hij liep niet altijd van een leien dakje maar uit je fouten kan je leren, niet?

 

Nadat deze training er goed inzat hebben we hem laten wennen aan een ruiter. Dit heeft enige tijd gevraagd! Het gewicht vond hij niet erg maar toen er de andere kant van waar de ruiter hangt iets bewoog vond hij héél spannend. Zo enkele dagen met korte sessies opgebouwd tot ik er kon opzitten. Toen ik er op zat moest hij natuurlijk met mij bewegen, dit vond ik wel spannend. Maar hij is zo stoer dat hij het allemaal niet erg vond. Op deze manier hebben we zachtjes verder gewerkt totdat hij met mij stap, draf en halt deed. Galop doe ik pas als ik voel dat het paard wat op zijn eigen benen loopt en me een goed gevoel geeft. De galop heeft een poosje geduurd hoor totdat hij de piste doordraafde in middendraf, toen dacht ik: oké, ik waag het erop. Je gelooft het nooit, ik vroeg galop en hij galoppeerde en ik mocht hem zelfs op een cirkel al galopperen! Hoe stoer is dat?!

 

Ondertussen (2016) is hij al een echte professor geworden in de dressuur. Hij neemt alles snel op en maakt zich niet druk als hij iets niet goed verstaat dus dat is leuk om mee te werken natuurlijk.

 

 

Eens hij alles goed verstond aan de lange lijnen, werd hij verder zadelmak

gemaakt met eerst aan de lange lijnen een zadel en daarna met losse bewegende stijgbeugels...

Nog leuke herinneringen aan TOUEDZ en MARVELLOUS

 

In 2011 mijn twee schatten : Marvellous en Touedz

 

 

Hier Touedz nog maar 3 jaar ongeveer : zeer geconcentreerd spelend.

 

Copyrights © Alle rechten voorbehouden N.V. 't Kouterbos - 9240 ZELE