Grondwerk

GRONDWERKWie beweegt, bepaalt!

Grondwerk


Bij 't Kouterbos geloven we er in dat grondwerk de basis is in de omgang met paarden.  Bij ons begint iedere training dan ook vanaf de grond. Voor paarden is dit een natuurlijke manier van communiceren door middel van lichaamstaal, de taal die paarden begrijpen.  Dit wordt ook natural horsemanship genoemd. 


Grondwerk is alles wat je met hem doet, met je voeten op de grond naast het paard en met wederzijds respect. Hierdoor heb je een goede communicatie en verstandhouding omdat het paard je volledig kan zien en dus de communicatie is open en duidelijk.  Later vanuit het zadel wordt de communicatie fijn en subtiel.  


Het is een goede voorbereiding voordat je bepaalde oefeningen vanuit het zadel vraagt.  Het paard leert vanuit lichaamstaal en we voegen hierbij bepaalde geluiden aan toe om het makkelijker te maken wanneer we op zijn rug zitten.


Het bewegen van het paard op jouw initiatief maakt duidelijk wie op wie moet gaan letten.  Hij zal jou als leider gaan zien en inzien dat hij jou mag en kan vertrouwen en hierdoor wordt de band tussen jou en jouw paard beter/hechter. Je wordt zijn mentor, iemand dat het paard de moeite waard vindt om mee samen te werken.


Je ondervindt snel waar hij goed op reageert en waar het minder gaat. 


We leren het paard netjes te volgen en te stoppen waar jij de leiding neemt en met respect voor ieders ruimte.


Denk maar eens waar een veulen loopt bij de moeder.  Inderdaad, het veulen loopt aan de schouder van de moeder. Wie heeft dan de leiding?  Klopt, de moeder.  Dus daar begint soms de miscommunicatie tussen mens en paard en hoor je vaak zeggen van: mijn paard loopt over me heen en ik heb er niets aan te zeggen.


We leren het paard ook achteruit te gaan en te wijken voor druk.


In 2021 heb ik ook de online-training gevolgd van Tristan Tucker, TRT-Method.  Met deze online training heb ik heel veel bijgeleerd en ondertussen ook al heel veel mensen kunnen helpen.


gedragsproblemen, paard luistert niet, probleempaard, gedragstrainer, gedragstherapeut, equinologie, grondwerk, schriktraining, mijn paard ziet spoken, mijn paard is bang van alles, zadelmak maken, paard doorrijden, trainen van paarden, pensionstalling, manege, saddle broken, horsemanship, annemarie van der toorn, monty roberts, tristan tucker, trt method, het kouterbos, tkouterbos, 't kouterbos, judith verberckmoes, longeren, paard kan niet gelongeerd worden, paard breekt uit bij het longeren, paard kan niet naar hoefsmid, paard kan niet bij veearts, paard is bang van water, opleiden van paarden, op het ritme van het paard, engelengeduld