Gymnastiserend grondwerk


GYMNASTISEREND GRONDWERK

Hier gaan we ons verdiepen in het grondwerk.


Wat we ons paard aanleren vanop de grond kunnen we daarna verfijnen in het zadel.  Het is ook zo: wat hij misschien niet begrijpt onder het zadel, wordt voor hem duidelijk wanneer je het hem eerst aanleert vanop de grond.  


Met deze oefeningen creëer je:

- stabilitiet en controle

- houding creëren voor draagvermogen = stabiliteit en controle maar dan vanuit een andere positie ten opzichte van het paard.

- balans in het lichaam: het anders longeren

Het is de bedoeling met deze oefeningen dat hij geen weerstand geeft: bij het volgen van de teugel en wanneer hij moet bewegen op je beenhulp.  


Met de bovenstaande oefeningen krijg je controle over zijn vier benen en leer je hem ook om in een ontspannen fysieke toestand te komen.


Ook is het belangrijk dat je jezelf leert kennen alsook je paard.


Welk type persoon ben ik?  

- Ben jij het rustige, zachtere type en mischien wel een beetje onzeker?  Je vraagt je paard iets met minimale druk en je krijgt geen reactie? Je probeert het nog eens en je paard blijft gewoon staan of hij doet maar iets dat hij denkt dat het goed is?

- Ben jij meer de persoon die duidelijk is in het geven van hulpen en je bent het zelfzekerder type?  Je vraagt iets aan je paard en hij doet meteen en/of met een vleugje drama erbij (overreactie van je paard)?  


Welk type paard heb ik? 

- Hoe leert hij? Heeft hij veel herhaling en bevestiging nodig of kan er sneller geschakeld worden?  

- Wat heeft hij nodig van druk?  Is hij heel gevoelig aan druk dan kan er hem geleerd worden om met druk te leren omgaan.  Is hij een beetje tegen de druk in, moet je héél veel druk gebruiken dan kan er hem geleerd worden om sneller van de druk af te komen, fijner worden.