Gedragsproblemen

    GEDRAGSPROBLEMEN

In de hand (omgang) of onder het zadel?


Het paard probeert met kleine signalen, kleine veranderingen in zijn gedrag iets duidelijk te maken van ongemak of uit angst en dan wordt je meestal de raad gegeven: 'Je moet hem er doorrijden.' of 'Geef hem een tik om te tonen dat jij de baas bent.'  of 'Hij moet luisteren, geef hem een draai rond de oren.' of een andere wijze raad van uit de tijd van toen.  Als de kleine signalen, veranderingen, in zijn gedrag niet opgemerkt worden door de eigenaar/ruiter dan zal het paard steeds duidelijker worden en dit gedrag kan escaleren in verschillende vormen.


Als een paard in onze ogen ongewenst gedrag vertoond, doet hij dit nooit om je te irriteren maar omdat dit voor hem de beste optie lijkt.  Het kan zijn dat bepaald gedrag zo is aangeleerd  zonder dat je het zelf besefte.  Je paard wil je iets duidelijk maken.  Het is heel belangrijk om de oorzaak van het ongewenste gedrag te achterhalen.  Alleen zo kan je een oplossing vinden.  Vaak ligt de oorzaak bij fysiek ongemak, angst en/of miscommunicatie. 


Het zijn niet altijd gedragsproblemen maar het kan ook zijn dat je paard iets niet geleerd heeft of dat hij het niet kent. Wij doen maar in de veronderstelling dat hij het maar moet ondergaan.  En door je paard niet voor te bereiden op iets nieuw kan dit tot een gedragsprobleem leiden.  Ik denk hier dan aan scheren van het paard of je paard is net ruitermak en je paard wil niet bewegen met de ruiter in het zadel of rechte lijnen rijden is geen probleem maar wanneer ik hem op de cirkel wil rijden loopt hij gewoon rechtuit, stopt hij of in het slechtste geval dan gaat hij er vandoor of ...


Het kan ook zijn dat hij een bepaalde handeling of persoon linkt aan pijn.  Hier denk ik aan de veearts.  Wanneer hij één keer hardhandig ingeënt is kan dit leiden tot weerspannigheid bij het volgende bezoek van de dierenarts. Of hij is nooit stressvrij behandeld geweest door de dierenarts, dit zal niet uit vrije wil zijn van deze persoon maar omdat het begint met onwetendheid van het paard bouwt hij stress op en dit kan bij elk bezoek erger worden tot zelfs het punt dat wanneer de veearts het erf opdraait dat je paard al begint te stressen en zich niet wil laten pakken of laten behandelen.


Met wat je kan beginnen is of het paard fysiek in orde is (pijnvrij).  

Worden de tanden jaarlijks gecontroleerd?  Past het zadel nog goed (indien van toepassing)?  Is de osteopaat onlangs langsgeweest om te kijken naar een eventuele blokkades?  


Elk soort ongemak/probleem kan opgelost worden.


Bij 't Kouterbos geloven we er in dat grondwerk en schriktraining de basis is in de relatie met paarden en een belangrijke sleutel in het oplossen van gedragsproblemen.  



Contacteer me vandaag nog om je te helpen met een bepaald probleem.


gedragsproblemen, paard luistert niet, probleempaard, gedragstrainer, gedragstherapeut, equinologie, grondwerk, schriktraining, mijn paard ziet spoken, mijn paard is bang van alles, zadelmak maken, paard doorrijden, trainen van paarden, pensionstalling, manege, saddle broken, horsemanship, annemarie van der toorn, monty roberts, tristan tucker, trt method, het kouterbos, tkouterbos, 't kouterbos, judith verberckmoes, longeren, paard kan niet gelongeerd worden, paard breekt uit bij het longeren, paard kan niet naar hoefsmid, paard kan niet bij veearts, paard is bang van water, opleiden van paarden, op het ritme van het paard, engelengeduld