gymnastiseren grondwerk uitleg

GYMNASTISEREND GRONDWERK: een woordje uitleg 

Stabiliteit en controle:


- Voorbereiding op de beenhulpen.

Hier leert het paard hoe hij moet buigen in zijn lichaam om zo het binnenachterbeen onder de massa te kunnen plaatsen, het gewicht dragend en dan is hij klaar om een volgende stap te zetten. Hij leert zijn lichaam correct te bewegen in een ontspannen houding: hij moet een juist bewegingspatroon ontwikkelen met een goede balans voor meer draagvermogen.  Eerst voor zichzelf en uiteindelijk ook met een ruiter op zijn rug.  


Praktijk: We geven stelling in de hals, gebruik van energie/lichaamstaal, een stemhulp en dan pas de druk op de plaats waar het been van de ruiter komt te liggen.  In het begin zal het paard of heel hectisch gaan reageren of tegen de druk ingaan.  Tijdens deze oefening werken we naar ontspanning toe en dit door de juiste timing van het weghalen van de druk. Het paard zal zoeken naar de juiste oplossing, wat voor hem het comfortabelst is en dat is de lengtebuiging en ontspanning.  Het is de bedoeling dat het paard zijn binnenachterbeen onder de massa plaatst en dit gecoördineerd met zijn voorbenen.  


- Voorbereiding op de teugelhulpen.

Stabiliteit en balans om in staat te zijn om de teugel te volgen.  Als een paard niet de goede balans heeft en niet de juiste houding en ondersteuning vanuit de benen heeft, kan hij nooit de teugels op een juiste manier volgen.


Praktijk: We geven stelling in de hals, gebruik van energie/lichaamstaal, een andere stemhulp en dan pas de druk op het touwhalster.  Het is de bedoeling dat het paard nu achterwaarts denkt zodat hij zijn binnenvoorbeen achter het buitenvoorbeen plaatst dus je paard moet de achteruit goed kennen.  Met deze oefeningen werken we opnieuw naar de ontspanning.  Timing is ook hier heel belangrijk zodat hij begrijpt wat van hem verwacht wordt.


Wanneer het paard beide oefeningen goed begrijpt kunnen we beide combineren.  Hierdoor krijgt hij niet alleen stabiliteit en ondersteuning maar ook stretch en buiging in zijn lichaam.  Zijn hele lichaam beweegt onafhankelijk van elkaar zonder weerstand bij het volgen van de teugel-en de beenhulp.


Een paard met spanning zal niet vloeiend kunnen bewegen en zal dan ook zijn balans moeilijker vinden.