't Kouterbos
GEDRAGSTRAINING PAARDEN,
VERDELER METAZOA
EN PRACTIONER E4L MIHEALTH
Enkele tips waar je mee aan de slag kan gaan bij het trailerladen.
Ademhaling
Let op je ademhaling wanneer je je paard wil gaan laden en aan het laden bent. Blijven ademen is de boodschap. Veel mensen houden onbewust hun adem in.
Energie
Let ook op je lichaamshouding. Als je gespannen bent trek je je spieren samen en gaan meestal je schouders de hoogte in. Welke energie heb je ten opzichte van je paard? Zit je in een negatieve spiraal, het doemscenario? Hierdoor begin je het warm te krijgen en zelfs lichtjes te zweten. Dit zijn allemaal signalen die we onbewust geven aan het paard. Deze signalen bevestigen aan je paard dat de trailer geen veilige plaats is, een plaats waar het niet leuk is om te zijn dus waarom zou hij dan met jou meegaan?
Emoties
Laat het probleem bij je paard en blijf positief. Dit door rustig adem te halen, schouders los te laten en hem stapje per stapje mee te vragen in de richting van de trailer. Bewust ademhalen, er mee bezig zijn!
Training
Als je je paard een vraag stelt dan is het de bedoeling om een positief antwoord te krijgen. Een positief antwoord van je paard is dat hij dan een stapje dichter komt naar jou toe, richting trailer. Een vraag stellen we met druk op het halster. Begint je paard te hangen op het halster en sluit hij hem een beetje af dan 'trek' je hem uit balans dus eigenlijk een stapje opzij. Wanneer hij positief antwoordt op die vraag dan laat je de druk er even af. Nu ben je hem aan het leren door positief te antwoorden op druk op het halster. Elke positieve stap belonen, ook al is het maar dat hij er aan denkt om een stapje vooruit te zetten. Laat hem tijdens de beloningen ook alles even op een rijtje zetten. Laat hem even staan waar hij staat als je hem beloont door de druk op het halster weg te halen. Je zal merken dat hij zelf misschien al een stapje in de goede richting zet.
Wat je niet mag doen!
Loopt hij naast de klep of komt hij schuin richting trailer? Draai dan zeker niet om om even weg te stappen van de trailer om hem er weer recht voor te zetten. Je geeft hem dan eigenlijk rust weg van de trailer en beloont hem hiervoor. Je haalt hem weg en daardoor geef je hem rust. Waarom zou hij dan terug meegaan naar die enge plaats?
Korte trainingen
Pauzes geven en nemen, ook heel belangrijk!
Ben je nog maar 1 stap verder geraakt maar duurde dit al een kwartier of langer, gun jezelf pauze en ook je paard. Je zal merken dat jullie hierdoor positiever blijven in het proces. Het doel is er maar werk er stap voor stap naartoe. Rome is ook niet gebouwd in één dag.
Leider zijn
Controle over je paard? De meesten onder ons denken dat ze het paard strak moeten vasthouden om het paard mee te krijgen naar waar hij niet wil zijn. Controle durven loslaten! Ga met hem richting trailer zonder druk op het halster. Laat hem eerst een fout maken en corrigeer dan pas door druk op het halster te zetten. Het vraagt oefening om dit te kunnen en te doen. Daarom raad ik aan wanneer je merkt hier moeite mee te hebben om eerst grondwerk en schriktraining te doen met je paard en dit onder begeleiding. Door grondwerk te doen en schriktraining leer je ook je paard beter kennen en weet je wat hij nodig heeft als correctie. De correctie naar je paard toe is door druk te zetten op het halster. Het ene paard vraagt een kleine aanmoediging, het andere paard wil meer duidelijkheid. Hierdoor kun je ook je kwaliteiten als leider ten opzichte van je paard verbeteren en een band met hem creëren.
Een doel bereiken zonder je paard te vernederen of te dwingen, maar door het paard zover te krijgen dat hij dingen voor jou wilt doen.
Enkele tips tijdens het vervoer van je paard:
Zet je paard niet te vast tijdens het transport. Je paard moet zijn hoofd omhoog en omlaag kunnen doen om zijn evenwicht te kunnen bewaren. Ook raad ik aan om het paard op een lengte te zetten zodat hij ook achter hem kan kijken zodat hij kan zien wat er hem langs achter benaderd.
De bestuurder moet een beetje denken aan een emmer water die in de trailer staat. Het water mag bij het optrekken, remmen en bochtenwerk geen water verliezen en de emmer mag zeker niet verschuiven of omvallen.
Wanneer je aankomt op locatie raad ik altijd aan om je paard even te laten staan en hem pas na een 10-tal minuutjes, of als je ziet dat hij rustig is, uit te laden. Waarom? Paarden hebben soms stress na een reis en wanneer je dan je paard onmiddellijk uitlaadt dan zou het wel eens kunnen zijn dat je paard moeilijk of niet laadt om terug naar huis te gaan.
Hulp nodig? Contacteer me vrijblijvend, ik kom op locatie en neem je mee in het trainingsproces van het trailerladen.