Schriktraining voor gevorderden


Schriktraining voor gevorderden:

aan de longe, met de dubbele longe en/of onder het zadel

Schriktraining aan de longe(lijn) en/of met de dubbele longe(dubbele lijnen):


Je paard heeft ondertussen leren omgaan met enge dingen die hem benaderen, aanraken en bewegen op en rond hem.  Ook heeft hij leren omgaan met geluiden. Tijdens de schriktraining onder de vorm van grondwerk stond je bij hem in de buurt, jij was zijn vertrouwenspersoon.  Hij kon aan je lichaamstaal aflezen dat hem niets ging overkomen want jij bleef rustig.


Waarom eerst onder de vorm van grondwerk? Met grondwerk heb je hem de basis geleerd.  Met het gymnastiserend grondwerk heb je hem aangeleerd controle te hebben over zijn voeten en lichaam en dit alles in een fysieke ontspanning.  Het is niet de bedoeling dat we hem vlug de dubbele longe aanleren en hem dan door een eng parcour jagen want dan krijg je een nog banger paard.


Aan de longe of met de dubbele longe ga je hem door een parcourtje sturen, langs en over voorwerpen waar hij reeds kennis van heeft.  Nu staat hij er een beetje alleen voor.  Tijdens het longeren ben je minstens een paardlengte van hem verwijderd en met de dubbele longe kun je zowel op longeerpositie staan als op de menpositie.  Ook hier worden je skills getoetst.  Je hebt veel geleerd van jezelf en wat je paard nodig heeft van druk en dit alles kun je hier nu gaan uitwerken. Je zit nog niet op je paard maar met de dubbele longe voel je opnieuw wat hij nodig heeft bij het sturen en aanmoedigen om ergens heen te gaan. 

Schriktraining onder het zadel:


Hier gaan we nu ook eerst het gymnastiserend grondwerk toepassen maar dan onder het zadel, stabiliteit en controle.  Leren bewegen met vertrouwen onder het zadel.  Dan gaan we in stap, draf en galop nog eens alles doornemen met objecten in de piste.  Nu is het paard klaar voor een buitenrit (wandeling) en/of om op verplaatsing te gaan.