Veel gestelde vragen/FAQ


Hier vindt je de veel gestelde vragen.  Er geldt niet altijd éénzelfde specifieke training voor één bepaald ongewenst gedrag maar je kan wel kennismaken met mijn werkwijze.  Ik luister naar het verhaal van de eigenaar, ik kijk naar het paard, wat vertelt hij?  Hoe voelt het paard aan? Is hij nieuwsgierig naar wat ik ga doen?  Het liefst heb ik dat de eigenaar er altijd bij is of een vertrouwenspersoon van het paard.  Dit stelt het paard al wat op zijn gemak wanneer ik als vreemde hem wil aanraken en met hem aan het werk wil gaan.  


Ook wanneer er een paard op training gezet wordt bij mij thuis, vraag ik aan de eigenaar om hem zelf op zijn nieuwe stekje te zetten waar hij zal vertoeven tussen de trainingen door.  Wanneer hij zijn nieuwe stekje aan het verkennen is, sta ik nog even met de eigenaar te praten zodat hij het aanvoelt als een vertrouwde omgeving en dat er voor hem zal gezorgd worden zoals het hoort, zonder geweld en zonder verbale uitspattingen!  


Veel gestelde vragen:

Mijn paard heeft geen respect voor mij.  

Waarschijnlijk heeft je paard nooit geleerd om te ontspannen in het bijzijn van jou of in bepaalde situaties.  Ik zie dit regelmatig bij paarden waar gevraagd wordt met een bepaald probleem en dan kijk ik al van bij het begin en dit is wanneer je je paard benadert, halster opzet, hem uit de wei/box haalt, op de poetsplaats zetten, bij het poetsen, bij het opzadelen, bij het opstappen, bij het rijden, bij het trailerladen.  Als hij op één bepaald onderdeel al niet kan ontspannen dan zal dit steeds verder opbouwen totdat er een bepaald probleem boven komt.  We gaan samen kijken waar hij de spanning begint op te bouwen en hem daar al te leren om te ontspannen.  Een paard heeft enkele punten waar hij het spannend vindt om aangeraakt te worden.  Als deze punten minder gevoelig zijn dan zal je zien dat je paard ook relaxter wordt.  

Mijn paard is altijd gespannen als ik met hem bezig ben.  Hoe komt dit?

Uiteraard kan ik jullie hiermee helpen en dit onder de vorm van grondwerk.  We zien onze viervoeters graag en laten hen soms onbewust in onze ruimte komen zoals wij ook bij hen doen, en dit soms ook tegen de zin van het paard.  Doordat jullie in elkaars ruimte komen is er weinig sprake van wederzijds respect.  Ook is het soms zo dat we ons paard een beetje laten vóór lopen en dat wil voor hem zeggen dat hij in gelijk welke situatie de leiding mag nemen en dan durft hij jou al eens omver lopen.  Met grondwerk gaan we zonder geweld aan het werk met het paard en gaan we onze grenzen opstellen, persoonlijke ruimte.  Het paard zal dit vrij snel doorhebben wat we hiermee bedoelen en dan ligt het aan de eigenaar om hier mee verder te gaan.  Dit is een goede basis voor een goede relatie/communicatie met je paard en samenwerking van op de grond als van onder het zadel.

Mijn paard staat altijd te schrapen op de poetsplaats.  Waarom doet hij dit?

Iedereen heeft zo zijn gewoontes en een bepaalde volgorde wanneer we ons paard op de poetsplaats gaan zetten of wanneer hij op de poetsplaats staat.  Soms trainen we het ongewenste gedrag onbewust in.  Of hij krijgt een snoepje op een bepaald moment in je routine of hij krijgt de nodige aandacht bij het ongewenste gedrag.  Als je zulk probleem hebt moet je eens goed nagaan hoe je hem naar de poetsplaats brengt en wat je precies doet en in welke bepaalde volgorde je je handelingen doet.  Wij mensen zijn verbaal dus als we een ongewenst gedrag zien of horen stoppen we met onze handeling, waar we mee bezig zijn, om ons paard de verbale correctie te geven.  Dan moet je eens nagaan waar je precies naartoe gaat als hij dit doet en/of op welke plaats je misschien aan het poetsen bent.  Het schrapen kan ook een teken zijn van ongemak van je paard.  Een ongemak dat wij niet altijd zien/begrijpen wanneer je paard iets ongewenst doet maar probeert hij je iets duidelijk te maken.

Als ik mijn paard wil laden op de trailer, begint hij zich op te blazen/groot maken en ik krijg hem niet in de buurt van/op de trailer.  

Er is veel vraag om te komen helpen met een trailerlaadprobleem.  Hoe komt dit?  Of je paard heeft eens een mindere ervaring gehad met de trailer, een ongeluk/trauma in/rond de trailer, hij heeft het moeilijk om zijn balans te vinden tijdens de rit, hij heeft nooit geleerd om te ontspannen in/rond de trailer,...  Er zijn heel veel oorzaken wat tot een trailerlaadprobleem kan leiden en het is soms een beetje zoeken naar dé oorzaak.  Ik kan je wel vertellen dat het leren ontspannen in/rond de trailer meestal de oplossing kan geven en gewoon het trailerladen in stapjes beginnen zodat het paard er vertrouwen in krijgt om met jou mee te gaan in de trailer.  Er zijn uitzonderingen die héél veel tijd vragen wat training betreft maar elk trailerlaadprobleem kan opgelost worden.

Als ik wil opstappen, draait mijn paard zijn poep altijd weg/hij blijft niet stilstaan.

Dit is nu wel heel vervelend als je wilt rijden maar ik kan je vertellen dat ook dit een veel voorkomend probleem is.  Je paard probeert misschien op deze manier iets te vertellen maar als je zeker bent dat je paard fysiek in orde is, de tanden worden regelmatig gedaan en het zadel past zoals het hoort dan kan dit zeker ook getraind worden.   

Mijn paard bijt/kapt met voorbeen/maait met achterbeen/legt oren plat bij het aansingelen.

En/of mijn paard staat niet stil bij het opzadelen, hij doet heel nerveus.

Leuk is anders maar misschien wil je paard je iets vertellen?  Is je paard fysiek in orde?  Worden de tanden regelmatig gecontroleerd?  Past je zadel zoals het hoort?  Als dit alles kan afgevinkt worden kan dit zeker ook getraind worden.  Meestal begin ik te kijken of je paard spanning begint op te bouwen op een bepaald moment bij het opzadelen.  Als dit zo is leren we hem eerst te ontspannen bij die bepaalde handeling.  Als we te snel zouden gaan dan zou het best kunnen dat hij terug in het ongewenste/oude gedrag vervalt en heeft het weinig zin. 

Ik mag niet in de buurt van de oren komen van mijn paard en zo kan ik de plukken niet uit zijn oren knippen.

Dit probleem hoor ik ook vaak en meestal gaat het hier om het linker oor!  Waarom?  We doen alles links en ook met veulens.  Het kan best zijn dat hij als veulen of jong paard niet echt in de hand was en er ook geen tijd voor genomen werd en wanneer hij dan op jonge leeftijd een inenting, ontworming of naar de hoefsmid moest dan wordt dit oor wel eens vastgenomen en op geknepen om het jonge dier in bedwang te houden.  Jammer genoeg worden deze handelingen nog gedaan in plaats van het jonge paard wat meer in de hand te nemen en hem stap voor stap alles aan te leren.  Ook dit kan getraind worden! Het vraagt iets meer tijd om het vertrouwen terug te winnen van het paard maar weet dat een paard vergevingsgezind is en het een nieuwe kans wil geven.


Bij het poetsen van mijn paard legt mijn paard zijn oren plat/bijt hij/trekt hij zijn voorbeen op/maait hij met het achterbeen.  

Als je paard de kans krijgt om te bijten/drijgen om te bijten dan zal hij dit doen bij een ongemak.  Wanneer je paard hiervoor niet de kans krijgt dan zal hij waarschijnlijk met zijn hoofd beginnen slaan en misschien ook wel de oren plat leggen of je iets duidelijk willen maken door een bepaald been/benen op te tillen en/of te slaan.  Vaak worden paarden tussen 2 touwen vast gezet op een poetsplaats en is het paard beperkt om iets duidelijk te maken.  Het paard probeert altijd iets duidelijk te maken en begint hiermee met een klein signaal en vaak zien we het niet.  Omdat het kleine signaal niet gezien wordt, moet hij duidelijker worden in zijn signalen.  Het gaat van hoofdschudden naar bijten en/of de oren plat leggen, voorbeen opheffen en/of maien met het achterbeen.  Het kan een ongemak zijn van je paard of het is er ingetraind.  


Toch verkies ik eerst om alle ongemakken uit te sluiten en daarom stel ik eerst de volgende vragen: Wanneer is de tandarts laatst geweest?  Wanneer is je zadel het laatst gecontroleerd geweest en is dit door een erkend zadelpasser gebeurd?  Wanneer is er een osteopaat langs geweest?  Als dit alles recent gebeurd is dan verkies ik om een accupuncturist/veearts te laten langskomen.  Hij/zij zal je weten te zeggen wat je paard te kort komt en raadt je dan ook aan om bepaalde supplementen bij te geven en/of het voermanagment bij te sturen/aan te passen.  Ik heb hier goedeervaringen mee en raadt het dan ook aan om dit te doen.


Het is niet altijd zo dat er iets mis is met je paard maar als we alles kunnen uitsluiten dan zijn we ook zeker dat je paard pijnvrij kan getraind/hertraind worden.


In vele gevallen heb je paarden die een ongewenst gedrag vertonen, of meerdere, bij het poetsen op de poetsplaats dat die ook een ongewenst gedrag vertonen bij het opzadelen, aansingelen, opstappen of zelfs bij het rijden.


Wanneer jij langskomt om mijn paard te trainen, wordt ik dan betrokken tijdens de sessie(s)?

Jazeker!  Ik kijk eerst welk probleem jullie hebben en dan neem ik even over.  Kijken en voelen waar je paard best op reageert en wanneer er verbetering is dan geef ik het paard terug aan jou om mee te groeien in het proces.  Je ziet misschien al verbetering van op de zijlijn en daarom geef ik dus tijdens de sessie regelmatig het paard aan jou om het ook te voelen en mee op te bouwen naar de oplossing.  


Het is niet de bedoeling dat ik jouw paard kom trainen en als het opgelost is dan terug aan de eigenaar te overhandigen.  In vele situaties moet ook de eigenaar mee getraind worden. Sommige paarden zijn gevoelig met bepaalde handelingen en/of lichaamstaal. We werken aan een goede communicatie tussen eigenaar/begeleider en het paard.  Dit alles wordt gedaan op het tempo van het paard en/of de eigenaar.  Veel herhalen is bevestigen voor het paard om opnieuw vertrouwen te krijgen in eender welke situatie.  Samen groeien naar de oplossing.



Mijn paard vliegt de stal uit/in bij het buiten- of binnen zetten!

Misschien komt dit door een trauma?  Heeft hij eens zijn hoofd gestoten tegen de rail bovenaan de deur.  Of heeft hij nooit leren wachten?  Dit kan ook zeker getraind worden.  Ook tijdens de training neem ik je mee in het proces en kan ik je tips & tricks geven zodat je met hem verder kan de komende dagen/weken/ ...